Gode råd om babybæring

Fordelene ved at bære dit barn i en vikle/ slynge for både dit barn og dig: 

Fordelene for din ergonomi ved at bære i vikle/slynge kontra at bære i armene: 
Under graviditeten er din krop mere sensitiv og sårbar overfor de belastninger der er i hverdagen, som f.eks. løft og stød. Derfor er det meget vigtigt at du har en sund og naturlig kropsstilling når du skal til at bære dit barn. Mange nybagte mødre, har en tendens til at bære sit barn på hoften uden en vikle. Det er rigtig skidt, da man dermed skyder hoften ud til den modsatte side, hvilket giver en skævvridning i rygsøjlen. Dette er ikke særlig hensigtsmæssigt, og især ikke for en der er gravid eller nybagt mor, hvor kroppen i forvejen er meget belastet. Måden du kan afhjælpe dette på, er at bruge en slynge eller en vikle, så du skåner kroppen mest muligt når du bærer dit barn, og dermed letter belastningen. 
Det handler om at du skal beholde dit tyngdepunkt, sådan at du kan holde dig oprejst. Det er her kroppen er stærkest. Viklen vil hjælpe med, at du vil få en mere stabil kropsstilling, således at du bærer mere symmetrisk på kroppen, hvilket ikke er tilfældet når du bærer dit barn på eks hoften eller armen. 
Det er vigtigt at viklen er bundet korrekt, da den ellers kan give belastninger. 
Viklen skal bindes højt og stramt, i kysse højde, da det giver den bedste komfort, og dit barn vil ikke føles nær så tungt som hvis du havde det på armen. Den skal bindes så stramt at der nærmest bliver en symbiose i fysisk forstand mellem dig og dit barn, forstået på den måde at, tyngdepunktet bliver flyttet ind imellem jer, så du nærmest flytter vægten over på dine muskler. Du får på den måde fordelt vægten ind på de store muskelgrupper på overkroppen, som især drejer sig om korsetmusklerne og rygmusklerne. 
Hvis du bærer dit barn fra det er helt spæd, vil det gøre at du automatisk får trænet korsetmusklerne. Dit barn vejer ikke så meget som nyfødt, og du bliver dermed trænet i at bære, så du ikke mærker nær så meget til at dit barn bliver tungere, da du selv bliver stærkere. På den måde bliver du også trænet op efter graviditeten. En fast eller strækvikle er rigtige gode, da de ”smyr” sig til både din og dit barns krop, og dit barn sidder ergonomisk godt så det både er en fordel for dit barn og dig. Kvinder der først kommer i gang med at bære deres barn sent, vil have større risiko for at få ondt i ryggen, da kroppen ikke er trænet til det. Hvis viklen er bundet for lavt og for løst, vil den belaste den øverste del af rygsøjlen negativt. En vigtig ting er, at du skal mærke efter i kroppen, hvis du mærker at du har brug for hvile. Hvis slyngen/viklen giver belastninger er det vigtigt at du lytter efter og holder pauser. 
Herudover er der rigtig mange psykiske fordele ved den tætte fysiske kontakt mellem dit barn og dig: 
Når du bærer dit barn i en slynge eller vikle i mere end 30 sekunder, udløses der et kærligheds hormon der kaldes ”oxytocin”. (Niveauet af oxytocin stiger altså i blodet). Dette beroliger både dig og dit barn og forskning viser, at det gør jer til mere sociale mennesker. 
Nyere forskning viser at dette hormon, ved intensiv kropskontakt mellem dig og dit nyfødte barn kan være forebyggende i fht. efterfødsels reaktioner hos dig pga. det høje oxytocin niveau. Hvis du får en fødselsdepression vil du kunne afhjælpe denne, ved at dig og dit barn har denne krop mod krop kontakt, og bedst af alt hud mod hud. Derudover styrker det også tilknytningen mellem dig og dit barn at bruge slynger, pga. den øget fysiske kontakt. 
Derudover vil evnen til at kunne regulere stress blive væsentlig bedre ved fysisk kontakt. Oxytocin har stor indflydelse på stress, da det virker beroligende, og dermed afstressende for dit barn. 
Slyngers og viklers fordele i forhold til barnets fysiologiske udvikling: 
I starten af dit barns liv falder og stiger kropstemperaturen, derfor er det godt for dit barn at blive båret, især hud mod hud, så du med din kropstemperatur kan være med til at forebygge og kompensere for dit barns temperatursvingninger. 
Når dit barn bliver båret i slynge eller vikle følger den dine bevægelser, dette gør at dit barn bliver stimuleret rigtig meget rent motorisk. Det er vigtigt at dit barns fødder er udenfor slyngen så han/hun kan følge bevægelserne fra dig eller den som bærer. Ellers vil dit barn føle sig fastlåst. (Dog er det okay for dit helt lille spædbarn at have fødderne inde i viklen lige i starten). Udover dette bliver dit barns balance sans, vestibuler sans og labyrint sans stimuleret når dit barn bliver båret. Dette er meget positivt, da det har indflydelse på at dit barn lærer at tale og gå. 
Hvilken indflydelse har dit barns fysiske udvikling på valg af slyngetyper og bærestillinger: 
Din nyfødt vil trække benene helt op under maven i en slynge/vikle. Det er optimalt at din nyfødt skal sidde op i slyngen, men der skal tages højde for at han/hun ikke selv kan holde sit hoved. Derfor er det vigtigt at give dit barn en god nakkestøtte. Til det er det rigtig godt at bruge en strækvikle, da stoffet sidder helt stramt og giver en real og god støtte til dit barns nakke. Et lille fif, er dog at rulle en vaskeklud/stofble ind under viklen oppe ved barnets nakke, så nakkestøtten bliver blød. 
Når dit barn vejer omkring 9 kg er det en god ide at gå over til et andet bærerredskab. Da du på nuværende tidspunkt højest sandsynlig vil føle at viklen vil trække dig fremad i ryggen. Her kunne en god løsning være en bæresele.
Dit barn er født med en c- formede ryg. Den er skrøbelig og skal passes godt på. Rygsøjlen er slet ikke klar til at få nogle tryk. Når dit barn sidder i en strækvikle, får det både trænet nakken og ryggen uden uhensigtsmæssige tryk. Samtidig med det, er det bedst at dit barn, i dens vågne tid ligger på maven så meget som muligt, da det er bedst ergonomisk for et lille barn. Når dit barn er i viklen mave mod mave, er det den samme effekt som dit barn vil få af at ligge på maven på gulvet. Mange små børn bryder sig ikke om at ligge på maven, derfor er det super smart at kunne veksle lidt i mellem det, ved at bærer dit barn mave mod mave. Når dit barn bliver lidt ældre er det selvfølgelig vigtigt at det kommer ned på gulvet så det kan træne sine arme, trille rundt mm. 
Viklernes/slyngernes fordele i forhold til dit barns neurologiske udvikling: 
Det første års tid er dit barn afhængig af at kunne se dit/ sin fars ansigt, da det oplever verden igennem dig/sin fars, dit barn aflæser jeres ansigter og jeres følelser for at finde ud af om alt er ok. 
En lille baby responderer primært på ansigter, derfor skal du sørge for at dit barn sidder i slyngen i en afstand, så du kan kysse dit barn i panden, derved opnår du en fysisk kontakt samt mulighed for at have en tæt øjenkontakt, hvilket er rigtig godt, da din nyfødt ser bedst på en afstand på 20-30 cm. Derfor er det godt at bruge slynger/vikler da dit barn hele tiden er i din nærhed og vil kunne se på dig når det har brug for det. 
Den fysiske kontakt du har med dit barn i en slynge eller vikle, vil også kunne hjælpe dit barn på dets evne til at organisere sine søvnmønstre, da dit barn vil komme ned i gear, og det vil styrke det parresympatiske nervesystem, som omhandler ro og vækst, og dit barn vil dermed få lettere ved at skabe den gode søvn. 
Den optimale bærestilling for mor og barn: 
De væsentligste guidelines i forhold til brug af slynger for dig som mor er: Du skal sørge for at binde dit barn stramt ind til dig. 
Du skal sørge for, at dit barn sidder højt og i en afstand, så du kan kysse det i panden. Det at du bærer dit barn i denne position, gør at du bedre kan bevare dit tyngdepunkt, så du bærer mere symmetrisk på kroppen, hvilket er det bedste udgangspunkt når du skal bære dit barn, for at skåne kroppen mest muligt. 
De væsentligste guidelines i forhold til brug af slynger for dit barn er: 
En gylden tommelfinger regel som du som mor eller bærer skal være opmærksom på er, at stoffet i slyngen/viklen skal gå helt ud til dit barns knæhaser. 
Dit barns ryg skal være let rundede og knæene skal være højere end numsen. Det vil sige at dit barns hofte skal vippe en smule fremad så knæene er højere end numsen. Så kan du automatisk se at rygsøjlen får en naturlig rundede stil, hvilket passer til det sted hvor dit barn er i sin udvikling. Denne stilling er den mest anbefalede og kaldes ”frøstillingen”.

Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.